Watch, Follow, &
Connect with Us
Public Report
Report From: Delphi-BCB/IDE/Performance    [ Add a report in this area ]  
Report #:  116169   Status: Resolved
Slow opening forms in IDE XE3/XE4
Project:  Delphi Build #:  XE3, XE4
Version:    18.0 Submitted By:   Viktory Salko
Report Type:  Basic functionality failure Date Reported:  5/29/2013 4:47:18 AM
Severity:    Serious / Highly visible problem Last Updated: 1/30/2015 11:56:22 PM
Platform:    All versions Internal Tracking #:   39651
Resolution: Checked In (Resolution Comments) Resolved in Build: : None
Duplicate of:  None
Voting and Rating
Overall Rating: (4 Total Ratings)
5.00 out of 5
Total Votes: 46
Description
Slow opening form with many components in IDE while LiveBinding packages activated (but LiveBinding not used).

Same problem in XE4
Steps to Reproduce:
1. Open attached project, close Form4 and open Form4 again.

2. Delay 6 seconds on Core2Due 3.06 GHz, 4GB Ram, SSD

3. There many TClientDataSet with fields, no code.
Workarounds
None
Attachment
116169.zip
Comments

Eva Hernandez Delgado at 5/30/2013 1:55:58 AM -
The issue is reported. It is opened faster if you do: Component-> Install Packages... and disable:
- Embarcadero LiveBindings Components
- Embarcadero LiveBindings Components FireMonkey
- Embarcadero LiveBindings Components VCL

Thanks


Fabrice Vend# at 12/18/2013 4:20:44 AM -
Hello,

Yes the problem is because of Livebinding.
But you can't disabled it like that now because third party like Steema/Teechart need livebinding !

Fabrice Vend# at 12/18/2013 4:21:09 AM -
Same problem on Delphi XE5 !

tibor reiter at 1/6/2014 4:17:11 PM -
Same problem on Delphi XE4 update1

Colin Coleman at 3/13/2014 6:34:11 AM -
Same problem on nearly every project we have migrated to XE5 from XE, it crawls along, and if you should click on the screen (while waiting by mistake) then the whole of Delphi turns white until its able to show the requested form in the IDE.

The compiling on our old project too 5 seconds to start from pressing the run button, but XE5 appears to take a factor longer on some runs we have waited about 20 seconds..

What the hell is going on. Its like all my components are being sent via the web for authentication by Embarcadereo.

we started using Delphi from Version 1.0 and have updated faithfully up to version XE5. I have just spent £4,500 on a super workstation thinking this would cure all my problem. Its faster but the delay is still the same. the system even has an SSD as its main drive and its slow.

Colin

Fabrice Vend# at 4/24/2014 8:13:10 AM -
Hello,

Now Delphi XE6 is available.
And this major problem is not fixed yet since Delphi XE2 !?

Richard Carn at 5/15/2014 1:13:15 PM -
Sadly, still an issue in XE6. I originally saw it in XE3. I use XE2 and it works fine. Removing the Livebindings packages didn't help. Wish Embarcadero would come up with a fix so I'm not wasting money on upgrades. I should have checked to see if it was fixed before buying XE6.

Fabrice Vend# at 1/9/2015 6:42:06 AM -
Stilml not fixed on Delphi XE7 !

Thiago Nassif DAmico at 10/20/2016 9:26:37 AM -
still not fixed on Berlin

Fabrice Vend# at 4/7/2017 6:18:03 AM -
Still not fixed on Tokyo ?

Server Response from: ETNACODE01